ОШО Динамична медитация

Това е един бърз, интензивен и цялостен начин да се разчупят старите, вкоренени в нашето тяло-ум модели, които ни държат в плен на миналото, за да изживеем свободата, наблюдението като свидетел, тишината и покоя, които са скрити зад стените на този затвор. Медитацията е предназначена да се прави рано сутрин „когато цялата природа оживява, когато нощта си е отишла, слънцето се издига и всичко става съзнателно и будно. Медитацията продължава един час и включва пет фази. През цялото време сте със затворени очи, ако е необходимо, носете си превръзка за очи. Това е медитация, в която трябва да останете през цялото време бдителни, съзнателни, осъзнати за всичко, което правите. Останете свидетели. И когато в четвъртата фаза сте станали напълно неподвижни, замръзнали, тогава тази бдителност е достигнала своя връх.

Първа фаза: 10 минути

Дишайте свободно, хаотично* през носа, нека дишането бъде интензивно, дълбоко, бързо, без определен ритъм, без определен модел, като се концентрирате винаги върху издишването. Тялото само ще се погрижи за вдишването. Въздухът трябва да навлиза дълбоко в дробовете. Дишайте колкото е възможно по-бързо, старайте се дишането да остане дълбоко през цялото време. Правете това колкото е възможно по-бързо и по-силно – и после още по-силно, докато се превърнете буквално в самото дишане. Използвайте естествените движения на тялото, за да издигнете енергията си. Почувствайте как тя се издига, но не я освобождавайте през тази първа фаза.

* „Под хаотично дишане имам предвид просто да поемаш въздух и да го издишваш без никакъв ритъм – без какъвто и да е ритъм. Само вдишваш и издишваш, като поемаш колкото може повече въздух.” Ошо

Втора фаза: 10 минути

ЕКСПЛОЗИЯ! Пуснете всичко, което има нужда да бъде изхвърлено, освободено. Следвайте тялото си. Бъдете безумни. Крещете, викайте, плачете, скачайте, тресете се, танцувайте, пейте, смейте се; мятайте се насам-натам. Не задържайте нищо, нека цялото ви тяло е в движение. Малко преиграване в началото ще ви помогне, за да се започне. Никога не позволявайте ума ви да се намесва в това, което се случва. Съзнателно станете безумни. Бъдете цялостни.

Трета фаза: 10 минути

Скачайте нагоре-надолу с високо вдигнати над главата ръце и викайте мантрата „Хуу! Хуу! Хуу!“ колкото е възможно по-дълбоко. Всеки път, когато се приземявате на ходилата, нека звукът удря дълбоко в сексуалния център. Отдайте се изцяло на това, до пълно изтощение.

Четвърта фаза: 15 минути

СТОП! Замръзнете неподвижни, където и да сте, без значение в каква поза се намирате в този момент. Не нагласявайте тялото си по никакъв начин. Едно изкашляне или най-малкото движение могат да разсеят енергийния поток и всички усилия ще бъдат напразни. Наблюдавайте всичко, което се случва с вас.

Пета фаза: 15 минути

Празнувайте! С музика и танц дайте израз на всичко, което е там. Запазете тази жизнерадостност в себе си през целия ден.

„Ако медитационното ви пространство не позволява висок шум, можете да използвате тиха алтернатива: вместо да произнасяте звуците, нека катарзисът във втория етап се извършва изцяло чрез телесни движения. На третия етап, звукът Hoo! могат да бъдат ударени в мълчание вътре, а петият етап може да се превърне в изразен танц.

За да видите тази медитация: OSHO динамична медитация Слушайте едно задълбочено описание на OSHO динамичната медитация тук

„Можете да изтеглите музиката за тази медитация тук