ОШО Надабрама медитация

Посредством хъмкането със затворена уста и движенията на ръцете се създава унисон между онези части в теб, които са в конфликт, и това води до хармония в цялото ти същество. После, когато тялото и умът са в пълно съдружие, можеш да се «измъкнеш от хватката им» и да станеш наблюдател и на двете. Това наблюдаване отвън носи покой, тишина и блаженство.

Тази медитация продължава един час и се състои от три фази. Очите са затворени през цялото време. Краят ѝ се оповестява с три удара на гонг.

Първа фаза: 30 минути

Седнете в релаксирана поза, със затворени очи и затворена уста. Започнете да хъмкате със затворена уста достатъчно силно, за да ви чуват и околните и да се създадат вибрации в цялото тяло. Може да си представите куха тръба или празен съд, изпълнен единствено с вибрациите на хъмкането. Ще дойде момент, когато хъмкането продължава от само себе си и тогава вие се превръщате в слушател. Тук няма някакъв специален метод на дишане и ако искате, може да сменяте тона или да движите леко и плавно тялото си.

Втора фаза: 15 минути

Втората фаза е разделена на две части – всяка по седем минути и половина. В първата част се правят кръгови движения с ръце в посока навън от тялото и с длани, обърнати нагоре. Започвайки от пъпа, изнасяте двете ръце напред и после ги разделяте, за да направите два големи кръга, огледално един на друг – в ляво и дясно. Движението трябва да бъде толкова бавно, че понякога да изглежда, сякаш няма никакво движение. Почувствайте как отдавате енергията навън към вселената.

Когато след седем минути и половина музиката се смени, обърнете ръцете си с дланите надолу и започнете да ги движите в обратна посока. Сега ръцете се събират с приближаването им към пъпа и се разделят при отдалечаването си от двете страни на тялото. Почувствайте как приемате енергия. Както в първата част, не възпирайте плавните, нежни движения на останалата част от тялото си.

Трета фаза: 15 минути

Сега преустановете всякакво движение и просто останете да седите в покой.

„За Надабрама е нужно да се помни едно: нека тялото и умът бъдат в съдружие, но помни, че ти трябва да станеш свидетел. Измъкни се от тях, леко, бавно, от задната врата, без борба, без съпротива.” Ошо